בוצ'ר למטבח
מדריך לבחירת הבוצ'ר המושלם למטבח
בוצ'ר למטבח, או בוצ'ר בלוק למטבח, הוא משטח עבודה עשוי עץ היכול לשמש במטבח במקום, או בנוסף למשטחי עבודה אחרים, למשל כאלה העשויים שיש או נירוסטה.
השם בוצ'ר בלוק לקוח מאנגלית – butcher's block, דהיינו "קרש החיתוך" של הקצב. שם זה מקורו במשטחים העמידים המשמשים עד היום קצבים ברחבי העולם, משטחים עליהם ניתן להכות בגרזן קצבים, לחתוך בסכין גדולה וחדה ועוד פעולות המאפיינות את עבודת עיבוד הבשר והכנתו למכירה ללקוחות.
בעבר נדיר למדי היה למצוא בוצ'ר בלוק בשימוש במטבח בבתים פרטיים, בשנים האחרונות החל שימוש כזה לצבור תאוצה. יתרונו העיקרי של בוצ'ר למטבח הוא מראהו הייחודי אך אין זאת אומרת שמי שבוחר במשטח עבודה כזה נדרש לויתורים כלשהם מבחינת עמידות המשטח ביחס לאלטרנטיבות המקובלות יותר.
יכול לעניין אותך גם >> מה עדיף? בוצ'ר מעץ או שיש?
כפי שיוכלו להעיד בעלי מחסני עץ, במקביל לשימוש הגובר בבוצ'ר למטבח הולך וגדל בשנים האחרונות הביקוש למשטחי בוצ'ר בלוק לצרכים כגון תחליפים לפרקטים, דקים או משטחי דריכה אחרים.
יתרון נוסף של משטח עבודה מעץ הוא שהוא ניתן לחידוש באמצעות ליטוש והשמה מחדש של חומרי גימור.
סוגי בוצ'ר למטבח
כאמור הדרישה הבסיסית מבוצ'ר בלוק היא שיהיה זה משטח מאסיבי ועמיד. ישנם סוגים שונים של משטחי עץ שכאלה, הם יכולים להיות עשויים פרוסות עץ שלמות (הלקוחות כמקשה אחת מגזע עץ בודד) או מורכבות מחתיכות עץ בעל דרגת קושי גבוהה. מגוון סוגי עץ משמשים ליצירת בוצ'ר למטבח כאשר המשותף ביניהם הוא שאלה הם עצים קשיחים מאוד (או עץ רך יותר שניתן לשפר עמידותו באמצעות תהליכי גימור) ולפיכך הם עמידים הן מפני חבטות והן מפני שפשוף ושחיקה.
אופן ורמת העיבוד והגימור אף הם עשויים להשתנות. יתכן עיבוד גס המותיר משטח עליו ניכרת טקסטורת העץ וקליפתו או דווקא עיבוד הכולל כרסום, ליטוש ויישום חומרי גימור שונים המספקים הגנה נוספת לעץ ושומרים על מראה חדש לאורך זמן.
בישראל ניתן למצוא מחסני עץ רבים המציעים מגוון סוגי בוצ'ר למטבח. אחד הנפוצים מבין סוגים אלה מכונה "בוצ'ר אלון לאמי", הכוונה היא למשטח עץ המורכב פיסות עץ אלון המחוברות יחד בשיטת הלמינציה (Laminated). סוגי עץ נוספים שמהם עשויים משטחי בוצ'ר בלוק הם אקאציה (שיטה), מייפל, בוק, מהגוני, דובדבן ואורן.
איך מטפלים בבוצ'ר למטבח
יש החוששים מפני שימוש בבוצ'ר למטבח מפני שהם סבורים שטיפול במשטח עץ הוא בהכרח מורכב יותר מטיפול במשטחי העבודה המקובלים, שיש מן הסתם בראשם. בעלי מקצוע שניתן להיוועץ עימם במחסני עץ יוכלו להניח דעתם של השוקלים להשתמש בבוצ'ר בלוק. למעשה בוצ'ר בלוקים נוטים להאריך ימים ולהפוך מעין נכסים מוערכים.
חשוב לשמור על בוצ'ר למטבח נקי, זאת מכיוון שלכלוך דביק ונוזלים להם מניחים להישאר למשך זמן על משטח הבוצ'ר עלולים לחדור אל העץ ולהפוך לכתם שקשה להיפטר ממנו. די בשמירה על רמת ניקיון הראויה בלאו הכי לשרור במטבח תוך שימוש במטלית לחה וסבון עדין במקרה הצורך.
ניתן להוריד כתמים מבוצ'ר למטבח תוך שימוש במגוון חומרים כגון לימון, סודה לשתיה, חומר מלבין (bleach) ועוד, כדאי להיוועץ עם נציגי שירות במחסני עץ כדי לבחור בחומר המתאים ביותר לנסיבות.
במקרה של כתמים או פגמים עמוקים יותר ניתן לחדש את מראה הבוצ'ר בלוק באמצעות גירוד, ליטוש, שיוף ויישום מחדש של חומרי גימור המתאימים לשימוש עם משטח המיועד להכנת דברי מאכל.
בחירת בוצ'ר בלוק במחסני עץ
מחסני עץ איכותיים ימכרו בוצ'ר בלוקס שעמידותם גבוהה. משטחי עץ כאלה, בתנאי שבהכנתם נעשה שימוש רק בחומרים המתאימים למלאכת בישול (לא יחדירו רעלנים לאוכל), מתאימים לשמש בוצ'ר למטבח.
כדי להבטיח בחירת המשטח המתאים לכם ביותר מומלץ לידע את נציגי המכירות במחסני עץ על ייעודו של המשטח אותו אתם מבקשים. בעלי מקצוע שכאלה יוכלו לתאר בפניכם את יתרונותיהם וחסרונותיהם של כל סוגי בוצ'ר למטבח שתוכלו לרכוש מהם.
מכיוון שבוצ'ר למטבח אמור להשתלב בעיצוב הכולל של החלל בו יוצב מומלץ לא להסתפק בהתרשמות מן המראה הגולמי (בקטלוג מחסני עץ ומן המשטחים עצמם כשהם עוד במחסן) אלא למצוא תמונות של מטבחים בהם מוצב בוצ'ר בלוק מן הסוג שבו אתם שוקלים להשתמש, הכי טוב כמובן הוא להתרשם באופן בלתי אמצעי ממטבח/מטבחים כאלה.